מגמות תשלום חדשניות ומאובטחות בקמעונאות - כל מה שחדש בשיטות התשלום
ענף הקמעונאות מתפתח כל הזמן, ותחום אחד שזכה לצמיחה ושינוי עצומים בשנים האחרונות הוא אמצעי התשלום. מכיוון שצרכנים דורשים דרכים מהירות יותר, נוחות ובטוחות יותר לשלם, קמעונאים חייבים לתת להם את מה שהם מחפשים על ידי הצעת מגוון אפשרויות תשלום חדשניות.
מארנקים ניידים ועד לשירותי קניה-עכשיו-שלם-מאוחר (BNPL), שיטות חדשות אלו יכולות לשפר את חווית הלקוח ולהגדיל את המכירות. בכתבה זו נחקור את המגמות האחרונות בשיטות תשלום קמעונאיות, שיעזרו לכם לחשוב קצת מחוץ לקופ(ס)ה.
לפני שמתחילים: האבולוציה של תשלומים קמעונאיים
תשלום במזומן ובכרטיס אשראי מפלסטיק שלטו במגזר הקמעונאי במשך עשרות שנים, אך ככל שהטכנולוגיה מתפתחת, כך גם העדפות הלקוחות משתנות. הצרכנים של היום מתמצאים יותר ויותר בטכנולוגיה, ומשתמשים בסמארטפונים ובפלטפורמות דיגיטליות כדי לנהל את הכספים שלהם ולהשלים עסקאות. כתוצאה מכך, קמעונאים חייבים להסתגל למצב ולהציע אפשרויות תשלום שהן לא רק נוחות יותר אלא גם מאובטחות וגמישות.
המעבר לתשלומים ללא מגע ותשלומים ניידים הואץ על ידי מספר גורמים, כולל מגיפת COVID-19 העולמית, שהגבירה את הביקוש לשיטות תשלום ללא מגע. בנוסף, עליית המסחר האלקטרוני והציפייה הגוברת לחוויות תשלום חלקות, הן באינטרנט והן בחנות, דחפו את הקמעונאים להרחיב את אפשרויות התשלום שלהם.
ישנן כמה מגמות תשלום משמעותיות שחשוב להכיר:
- ארנקים ניידים
ארנקים ניידים, כמו Apple Pay, Google Pay ו-Samsung Pay, מאפשרים לצרכנים לאחסן את פרטי כרטיס האשראי שלהם בסמארטפונים או בשעונים החכמים שלהם. ארנקים דיגיטליים מאפשרים למשתמשים לבצע תשלומים על ידי הקשה על הטלפון שלהם ליד מסוף תשלום ללא מגע, מה שלא רק מזרז את תהליך התשלום אלא גם מספק אבטחה משופרת.
הפופולריות של ארנקים ניידים זינקה בשל הנוחות וקלות השימוש בהם. במקום לשאת מספר כרטיסים פיזיים, צרכנים יכולים לאחסן את כל פרטי התשלום שלהם במקום אחד – בסמארטפון שלהם, שהוא תמיד איתם, או בשעון החכם שלהם. בנוסף, ארנקים ניידים משתמשים בטכנולוגיית NFC שמבטלת את הצורך לגעת במסוף התשלום באופן פיזי. זהו פיצ'ר מכריע בעולם של אחרי הקורונה, שבו יש דרישה להיגיינה גבוהה.
ארנקים ניידים ידועים גם בתכונות האבטחה החזקות שלהם. הם משתמשים בדרך כלל בהצפנה ובטוקניזציה, מה שאומר שמספר הכרטיס האמיתי לעולם לא מועבר במהלך עסקה. במקום זאת, נעשה שימוש בקוד או "אסימון" ייחודי עבור כל עסקה, מה שמוסיף שכבת הגנה נוספת. יתר על כן, רוב הארנקים הניידים דורשים אימות ביומטרי כדי לאשר תשלומים, כמו סריקת טביעות אצבע או זיהוי פנים, מה שמפחית את הסיכון להונאה.
- תשלומים ללא מגע
תשלומים ללא מגע מאפשרים לצרכנים לבצע עסקאות מבלי להחליק פיזית את הכרטיס או להכניס אותו למסוף תשלום. צרכנים יכולים פשוט לקרב את כרטיס האשראי אל מסוף תשלום שתומך בטכנולוגיה זו, גם אם אינם משתמשים בארנק דיגיטלי.
אחד היתרונות הגדולים של תשלומים ללא מגע הוא המהירות. העסקאות מתבצעות תוך שניות, מה שמפחית משמעותית את זמני ההמתנה בקופה. שיטה זו מועילה במיוחד בסביבות קמעונאיות עם תנועה גבוהה, שבהן שירות מהיר הוא חיוני. תשלומים ללא מגע נתפסים גם כהיגייניים יותר, שכן אין צורך במגע פיזי בין הלקוח למסוף.
מבחינת בטיחות, כרטיסים ללא מגע מצוידים בטכנולוגיית הצפנה המגנה על מידע בעל הכרטיס. בנוסף, למדינות רבות (כולל ישראל) יש מגבלות על הערך של עסקאות ללא מגע, כלומר רכישות מעל סכום מסוים ידרשו אימות נוסף (למשל, קוד PIN), מה שממזער את הסיכון להונאה.
- שירותי קנה-עכשיו-שלם-מאוחר (BNPL)
שירותים של קנה-עכשיו-שלם-מאוחר, שבישראל מציעות חברות כמו בלנדר, ישראכרט, ERN ופיימנט, מאפשרים לצרכנים לרכוש פריטים מיד ולשלם עבורם בתשלומים, לרוב ללא ריבית וללא תלות במסגרת האשראי. שירותים אלו הפכו פופולריים במיוחד בקרב צרכנים צעירים המחפשים אפשרויות תשלום גמישות ללא צורך בשימוש בכרטיסי אשראי מסורתיים.
שירותי BNPL מציעים דרך נוחה לצרכנים לנהל את ההוצאות שלהם. עבור קמעונאים, הצעת BNPL יכולה להגדיל את המכירות ולהפחית את נטישת העגלה, שכן לקוחות נוטים יותר להשלים רכישה אם יש להם אפשרות לפזר תשלומים לאורך זמן. על פי סקר של PYMNTS, 56% מהצרכנים בארה"ב אומרים שאפשרויות תשלום גמישות מעודדות אותם להוציא יותר.
בעוד ששירותי BNPL מציעים נוחות, הם יכולים גם לעורר חששות לגבי אבטחה. קמעונאים צריכים להבטיח שספקי ה-BNPL שאיתם הם שותפים עומדים בתקנות ושומרים על תקני אבטחה גבוהים. בנוסף, לשירותי BNPL צריכים להיות תנאים והגבלות ברורים כדי למנוע מצרכנים ליפול למלכודת חובות עקב החמצת תשלומים.
העתיד: מה הם תשלומים ביומטריים?
תשלומים ביומטריים משתמשים במאפיינים פיזיים, כמו טביעות אצבע, זיהוי פנים, או אפילו קול, כדי לאמת עסקאות. בעוד שתשלומים אלו עדיין בשלבים הראשונים של אימוץ נרחב, למערכות תשלום ביומטריות יש פוטנציאל לחולל מהפכה בדרך שבה אנו משלמים עבור סחורות ושירותים.
היתרון העיקרי של תשלומים ביומטריים הוא השילוב שלהם בין נוחות וביטחון. מכיוון שהנתונים הביומטריים ייחודיים לכל אדם, כמעט בלתי אפשרי עבור גנבים ורמאים לשכפל אותם. רמת האבטחה הגבוהה הזו, בשילוב עם קלות השימוש (אין צורך לשאת כרטיסים או לזכור קוד PIN), הופכת את התשלומים הביומטריים לאופציה אטרקטיבית לעתיד.
למרות ההבטחה לתשלומים ביומטריים, ישנם אתגרים הקשורים לפרטיות והגנת מידע. קמעונאים חייבים להבטיח שהנתונים הביומטריים מאוחסנים בצורה מאובטחת ומטופלים בהתאם לתקנות הפרטיות. בנוסף, הקבלה והאמון של הצרכנים יהיו קריטיים להצלחת התשלומים הביומטריים במגזר הקמעונאי.
לסיכום – איזון בין נוחות ואבטחה בתשלומים קמעונאיים
ככל שאפשרויות התשלום הקמעונאי ממשיכות להתפתח, קמעונאים עומדים בפני האתגר להציע שיטות נוחות ומאובטחות כאחד. נוחות היא בראש סדר העדיפויות של הצרכנים, אבל כמובן שאסור להתפשר על האבטחה. קמעונאים חייבים לעבוד עם ספקי תשלומים רשמיים ולהשקיע בטכנולוגיות המגנות על נתוני לקוחות, כמו הצפנה, טוקניזציה וזיהוי הונאה.
צרכנים נוטים יותר לבטוח ולחזור לקמעונאים המציעים חווית תשלום חלקה ומאובטחת. על ידי הצעת מגוון שיטות תשלום מודרניות – בין אם זה ארנקים ניידים, כרטיסים ללא מגע או תוכניות תשלום גמישות – תוכלו לשפר את חווית הלקוח ולהגדיל את המכירות תוך הבטחת העסקאות בטוחות.